Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Mikael Wallerstedt

Nya stödtelefoner hoppas nå ut till alla som behöver hjälp och stöd

Uppdaterad
Publicerad

Nu öppnar nationella stödlinjer även för män och transpersoner som utsatts för våld i en nära relation eller sexuella övergrepp.

– Det är personligt stöd och en medmänniska som lyssnar, säger projektledaren Chris-Emelie Denstedt vid Nationellt centrum för kvinnofrid, NCK, i Uppsala.

Hur stort tycket blir på telefonerna har NCK svårt att förutse. Under senare år har en del forskning gjorts på hur utsatta män är för våld i relationer.

Till exempel visar befolkningsundersökningen ”Våld och hälsa” från 2014 att 5 procent av männen i studien någon gång efter 18 års ålder hade blivit utsatta för fysiskt våld eller hot om fysiskt våld i en pågående eller avslutad parrelation.

Medan 8 procent av männen uppgav att de utsatts för upprepat och systematiskt psykiskt våld. 

”Upplevs skamfyllt”

De verksamheter riktade till män och transpersoner i Uppsala som SVT kontaktar ser positivt på initiativet.

– Det upplevs skamfyllt för många män att söka det stöd de behöver, vilket har att göra med ”mansrollen”. Initiativet från NCK bidrar till att ändra på detta, vilket är bra, säger Per Joel Zander, Mansjouren Uppsala.

På Mansmottagningen mot våld har man sedan många år mött våldsutsatta män och transpersponer.

– Det finns all anledning att tro att NCK:s satsning kommer att bli viktiga komplement inom två tidigare försummade kategorier på våldsarenan säger Hans Åberg, psykolog och tidigare verksamhetsansvarig.

”Våld i skymundan”

Även RFSL som samlar hbtq-personer, ser ett stort värde i stödlinjerna.

– Detta våld är något som hamnat väldigt mycket i skymundan, speciellt i hbtq-relationer är det relativt vanligt och det är bra att det finns någonstans att vända sig. Ofta finns ett stigma att söka hjälp, man känner att man tar plats och att män ska tåla stryk, säger Ceres Haglund, vid RFSL i Uppsala.

Pilotprojektet ska utvärderas i början på nästa år.

Proffs svarar i telefon alla dagar

Stödlinjen för män 020-80 80 80 och Stödlinjen för transpersoner 020-55 00 00 håller öppet alla dagar, den som ringer är anonym och det kostar inget.

Den som ringer möts av specialutbildade sjuksköterskor eller socionomer.

Alla från 18 år som är utsatta för hot och våld i en nära relation eller sexuellt våld. Även närstående och yrkesverksamma som möter våldsutsatta är välkomna att ringa.

NCK driver sedan 2007 även nationella Kvinnofridslinjen som besvarar över 40 000 samtal om året.

Stödtelefonerna drivs av NCK vid Uppsala universitet och Akademiska sjukhuset på uppdrag av regeringen och har särskild finansiering.

Källa: Nationellt centrum för kvinnofrid, NCK

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.