Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ljuskonstverket ”Spectral” i Stadsträdgården. Foto: SVT

Temat för ljusfestivalen är klart: ”Uppsala hyllar”

Uppdaterad
Publicerad

Nu har temat för årets ”Allt ljus på Uppsala” presenterats. Temat för alla ljusverk som kommer att finnas i staden går under namnet ”Uppsala hyllar” .
– Vi vill ha brett tema som är inkluderande och inspirerande för Uppsalaborna, säger Elin Winberg, projektledare vid Destination Uppsala.

”Allt ljus på Uppsala” är en ljusfestival som arrangeras varje november i Uppsala där olika ljuskonstverk står i fokus. I år är det för den sjunde gången som detta går av stapeln.

– Vi vill ge personer möjlighet att komma ut i novembermörkret för att ha roligt, bli inspirerade och träffa andra Uppsalabor, säger Elin Winberg, projektledare vid Destination Uppsala.

Från och med förra året blev det bestämt att det varje år ska finnas ett officiellt tema på ljusfestivalen. Årets tema presenterades i veckan och är ”Uppsala hyllar”. Det är något som Upsala nya tidning var först med att berätta.

Brett tema

– Projektgruppen önskade ha ett brett tema i år med olika profiler, platser, händelser och uppfinningar. Det ska vara inkluderade och inspirerande för Uppsalaborna. Vi vill också lyfta saker som kanske inte alla känner till, säger Elin Winberg.

Kända personer som exempelvis Owe Thörnqvist, Pelle Svanslös, Maria Strömme och Drottning Kristina kan komma att gestaltas i verken.

Det är konstnärer, ljusdesigners och arkitekter som har arbetat fram olika förslag och en projektgruppen har fått in över 30 stycken. Flera ska nu presenteras utförligare.

– Vi har fått in väldigt bra förslag, både nationellt och internationellt, säger Elin Winberg.

Uppsalaborna får skapa ett verk

I samband med ljusfestivalen kommer det även att finnas kringaktiviteter som går att koppla till de olika ljusverken. Olika förslag inkommer dagligen till Elin Winberg.

En nyhet för i år är att Uppsalaborna kommer att stå bakom ett av verken.

– Ett ljusverk ska Uppsalaborna få vara med och skapa, med grund i ”Uppsala för mig är...” och där kommer det att finnas flera olika teman. Mer information presenteras i september.

Festivalen kommer att pågå mellan 1 och 17 november i Uppsala.

Se klippet för att ta del av hur ljusfestivalen såg ut 2018.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer