Gatstenarna på Stora torget i Uppsala byts ut mot asfalt. Foto: SVT

Nu ska Stora torget asfalteras

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagsförmiddagen påbörjades grävarbetet på Stora torget i Uppsala, under den kommande veckan ska underlaget förvandlas från gatstenar till asfalt.

Det är återkommande problem med markvärmen som lett till beslutet om att installera ett nytt markvärmesystem vid Stora torget.

– Det är plastslangarna under gatustenarna som läcker vatten och det är därför som vi måste göra om, säger Per-Erik Johansson på stadsbyggnadsförvaltningen vid Uppsala kommun.

Det här är andra gången i år som gatstenarna bryts upp, och veckans projekt kostar runt 700.000 kronor.

En körbana är för tillfället avstängd, och busstationen för trafiken i västergående riktning har flyttats en bit från torget, närmare Fyrisån.

Från gatusten till asfalt

Istället för att lägga tillbaka gatustenarna har man beslutat att asfaltera körbanan på torget.

– Asfalten jämnar ut trycket och gör det mer hållbart än vad det var med gatustenar. Men det är inte heller någon långsiktig lösning, det är en snabb åtgärd för tillfället, säger Per-Erik Johansson.

Vad man framöver skulle kunna byta ut asfalten mot ligger fortfarande på planeringsbordet. Arbetet på Stora torget ger en begränsad framkomlighet, och beräknas ta cirka en vecka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.