Tiundaskolan i Luthagen. Foto: SVT

Nu rivs Tiundaskolan

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen började det omfattande arbetet med att riva Tiundaskolan i Luthagen i Uppsala. Nu räknar man att köra bort 8 000 kvadratmeter skolbyggnad under kommande tre månader.

Tiundaskolan byggdes tidigt på 60-talet och består av sju skolbyggnader. Nu har arbetet att riva skolan påbörjats – i alla fall med att montera ned allting invändigt.

– Tidigast den 17 november kommer fasaden på det första huset att rivas med grävmaskin, säger Anna Ramstedt, kommunikationsansvarig på skolfastigheter.

Tiundaskolan är för liten och gammal, enligt kommunala Skolfastigheter. När den är helt riven påbörjar arbetet med Nya Tiundaskolan, som ska kunna ta emot över 1000 barn, jämfört med de runt 600 som gick på föregångaren.

Konstverk ska bevaras

Inmurat i väggarna i två av skolans byggnader finns konstverk av Ingrid Atterberg. Verken är lika gamla som skolan. Tidigare låg St. Eriks tegelfabrik på platsen och det var därifrån Atterberg hämtade material till sin konst.

Och hennes konstverk kan bli det sista minnet av gamla Tiundaskolan, för tanken är att försöka rädda ett av dem, ”Rosa Tegelusa”, och ställa i Nya Tiundaskolan.

– Det är som en historisk spegel som man får bära med sig till det nya, sa kommunens handläggare för offentlig konst, Tuva-Li Peter till SVT Nyheter Uppsala i september.

Nya Tiundaskolan planeras stå klar hösten 2018.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.