Nu ska aspen räknas i Fyrisån

Uppdaterad
Publicerad

I dag placerades aspräknaren ut i fisketrappan vid Islandsfallet. Det är sjätte året i rad som registrering av asp sker i Fyrisån.

Ungefär 150 aspar kommer i år att leka i Fyrisån. Tanken med aspräknaren är att se var ifrån fiskarna kommer. Och nytt för i år är att fiskar har märkts med ett chip, så att man kan se om det är fiskar som återvänder till Fyrisån.

– Fiskräknaren är väldigt bra för att utvärdera hur en sådan här konstruktion fungerar. Bygger man på det här sättet vet vi att det fungerar, både för asp, gädda och alla andra arter. Man behöver inte vara en stor asp, utan man kan vara en liten abborre på en decimeter, säger Anders Larsson projektledare vid Aspprojektet.

Hur fungerar fiskräknaren?

– Det är två radier med infrarött ljus som fisken bryter när den passerar. Sedan sitter det en centralenhet med en dator i ett angränsande hus, som räknar ut fiskens storlek och vilken färdriktning den har. Sedan ritar den upp en siluett, säger Anders Larsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.