Åsa Hedin, enhetschef på Uppsala kommun vid de pågående arbetena av dagvattenparken. Foto: Magnus Hellström/SVT

Konstgjord sjö ska rena regnvatten från Gottsunda

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska Uppsala få en dagvattenpark. Det är regnvattnet från områdena väster om Gottsunda som ska bli renare innan det rinner ut i Hågaån och vidare ut i Mälaren.

I dag rinner dagvattnet rätt ut i Hågaån och vidare ut i Mälaren. Med dagvattnet följer tungmetaller, oljor och växtnäring som bidrar till övergödning av Mälaren.

– Mälaren och Östersjön innehåller för mycket föroreningar. Hela Sverige behöver jobba med att förbättra vattenkvaliteten, säger Åsa Hedin som är enhetschef på Uppsala kommun.

En våtmark för allmänheten

Arbetet pågår nu för fullt med att anlägga dagvattenparken i Västra Gottsunda. Förhoppningen är att man kan rena dagvattnet med upp till 50 procent för växtnäring, 60 procent för tungmetaller och 80 procent för oljor.

Området ska även bli en besöksplats för allmänheten.

– Vi kommer att skapa stigar, några sittbänkar och bryggor. När växtligheten kommit upp kommer bli som en våtmark som också främjar den biologiska mångfalden, säger Åsa Hedin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.