Stefan Wahlstrand och Anders Törnkvist som driver krogen Plock i Uppsala var tidigt ute och har personalen säkrad inför sommaren. Foto: SVT

Risk för personalbrist på krogen i sommar – många har lämnat branschen

Uppdaterad
Publicerad

Lättnader i restriktionerna, allt fler vaccinerade och varmare väder – sommaren väntas medföra en skjuts i restaurangbranschen. Men efter en lång tids nedgång av besökare får Hotell- och restaurangfacket nu larm från krögare om att det kan vara svårt att hitta rätt personal.

Hotell- och restaurangfacket konstaterar att det tycks ovanligt tufft inför denna sommar att hitta personal.

– Arbetsgivare ger uttryck för att det är svårt att rekrytera personal när man nu får öppna upp i större omfattning, säger Hotell- och restaurangfackets förbundsordförande Malin Ackholt.

Ett hundratal lediga jobb inom hotell och restaurang i Uppsala län finns i dag att söka på Arbetsförmedlingens platsbank.

”Ser inte så ljust ut”

Flera av annonserna kommer från en jätteaktör på Uppsalas krogkarta: Svenssons krogar. De söker bland annat ett flertal kockar till sina olika restauranger.

– Det ser inte så ljust ut just nu så jag försöker lösa ”sommarknutar”, säger kökschefen Martin Andersson.

Stefan Wahlstrand som driver krog i centrala Uppsala har tvingats skära ned på stora delar av personalstyrkan sedan pandemin startade.

– Även vi har känt en viss oro för att få tag på personal inför lättnaderna, men vi var ute tidigt och det har löst sig nu, säger krögaren Stefan Wahlstrand.

Hör Uppsalakrögare om problemen att hitta personal i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet