Om löss upptäcks är lusmedel behandlingen – och förskola, skola, anhöriga och andra barnen träffat bör larmas. Foto: TT

Nu ska lössen bort i Uppsala

Publicerad

Nu kraftsamlar Uppsala kommun återigen – mot lössen. Under helgen vill man se alla skolever i kommunen luskammade.

– Vi vill undvika massiv spridning, säger skolsköterskan Christina Hemgård.

Bakgrunden är en nationell våg av löss som sedan flera år ligger av landet. Och nuvarande period är knepig.

– När eleverna kommer tillbaka från lov så ser vi att andelen lusfall ökar. Nu har det gått några veckor efter jullovet och vi få en bild av läget. Därför går vi nu ut med en uppmaning till alla föräldrar i Uppsala att kamma sina barn, säger Christina Hemgård, samordnande skolsköterska vid Uppsala kommun.

Gå vidare

Uppmaningen lyder nu till alla föräldrar till barn i kommunen luskammar, och det ordentligt.

– Vi vill undvika en massiv spridning. Och det sprider sig ju som mest när barnen ses efter lov och är mycket tillsammans på samma yta igen. Beroende på hur det ser ut efter helgen får vi bestämma hur vi ska gå vidare med det här, säger Christina Hemgård.

Om man upptäcker löss ska man behandla med lusmedel. Varje år säljs cirka 100.000 sådana förpackningar på apotek i landet.

Fakta: Överförs från person till person

Huvudlusen är en platt och gulvit insekt som blir upp till tre millimeter lång och lever i hårbotten på människor. De är grå eller genomskinliga men mörknar när de sugit blod. Äggen (gnetter) är cirka en millimeter långa, gulvita och sitter fastklibbade på hårstråna nära hårbotten.

Den som får löss kan drabbas av klåda och eksem och få varbildande infektioner i hårbotten. Men många får bara lindringa besvär.

Löss överförs oftast genom direktkontakt mellan människor.

Källa: Nationalencyklopedin, Apoteket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.