Foto: SVT/montage

Nu ska Uppsalaborna få rösta om klassiska kandelaberns nya plats

Publicerad

I och med att Stora torget ska göras om måste kandelabern i mitten flyttas. Uppsalaborna får nu chansen rösta om var den ska stå härnäst.

– Det har varit ett väldigt engagemang kring det här så vi tycker att det är lämpligt att ha en dialog med kommuninvånarna, säger Rickard Malmström (MP), ordförande Gatu- och samhällsmiljönämnden.

Omröstningen sker på kommunens facebooksida mellan den 28 juni och 2 augusti. Man kan välja mellan tre alternativ: Vaksala torg, S:t Eriks torg och att den står kvar på Stora torget men flyttas en bit från mitten.

139 år gammal

Kandelabern uppfördes 1882 och faktiskt stått på alla dessa tre platser under olika perioder.

– Många tror att den har stått på Stora torget hela tiden men så är det inte, säger Rickard Malmström.

Slutgiltigt beslut om kandelaberns nya plats kommer tas i september och någon gång under 2022 väntas den stå färdig på sin nya plats.

Nedan: Kommunens konceptförslag för de olika placeringarna av kandelabern.

Så här skulle kandelarben se ut på Vaksala torg. Här stod den även under åren 1906- 1967. Foto: Uppsala kommun
Här skulle kandelarben stå om S:t Eriks torg vinner omröstningen. Här stod den även 1967-1999. Foto: Uppsala kommun
Stora torget var kandelarbens första plats och här har den även stått sedan 1999. Enligt det nuvarande förslaget skulle den flyttas en bit från mitten så bussarna kom mer fram. Foto: Uppsala kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.