Så blir nya Vaksalagatan

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen påbörjades den andra etappen av ombyggnationen av Drottninggatan/Vaksalagatan, den så kallade ”paradgatan”. Arbetet väntas vara klart sommaren 2017, och under tiden stängs trafiken av längs med Vaksala torg.

Upprustningen av Drottningatan, från Carolina Rediviva ned till Stora torget, påbörjades sommaren 2014. Den invigdes under 2015, som den första klara delen av Uppsalas nya ”paradgatan”. Under torsdagen startade den andra etappen – sträckan mellan Storgatan och Väderkvarnsgatan.

Till sommaren 2017

Ombyggnationen av Vaksalagatan väntas pågå fram till sommaren 2017, och i arbetet är det tänkt att både bredda vägen, öka gåytorna och möjliggöra mer affärsverksamhet längs med Vaksala torg.

Under byggtiden är sträckan endast öppen för kollektivtrafik och utryckningsfordon samt för transporter som behöver stanna för av- och pålastning via Salagatan. Övrig motorfordonstrafik kommer att ledas om under byggtiden. Fotgängare och cyklister kommer dock kunna passera och ta sig till och från UKK och Vaksalatorg. Kommunen varnar dock för att det under tiden för ombyggnatinen av den norra delen av Vaksalagatan kan komma att bli stökigt.

Trafik omdirigeras

Tänkta omdirigeringar görs via Salagatan, S:t Persgatan, S:t Olofsgatan, Storgatan och Väderkvarnsgatan. Även busstrafiken kommer påvkeras under tiden för ombyggnation. Mer info om detta finns på respektive bussbolags hemsida.

Storgatan kommer att byggas om fram till Norrtäljegatan i ett senare skede. Sträckan Roslagsgatan-Norrtäljegatan planeras till våren 2018.

I det initiala skedet kommer kommunen påbörja nedtagning eller flyttning av träd på Vaksala torg. Detta eftersom de står i vägen för den inplanerade breddningen. Kommunen meddelar dock att nya kommer planteras under hösten 2017.

Detta görs med Vaksalagatan

  • Vaksalagatan blir bredare och får två körfält i varje riktning. Ett av körfälten kommer vigas för kollektivtrafik.
  • Busshållplatserna flyttas permanent från Vaksalaviadukten till Vaksala torg.
  • Vaksala torg blir något mindre när gatan och gångbanan på den norra sidan bredare.
  • Vaksalagatan får paradstolpar likt Drottninggatan. De kommer att placeras i torgets kant vid gatan och längs med UKK. Gatubelysning ska även sättas upp längs med husväggarna  vid norra sidan.
  • Parkeringsplatser för rörelsehindrade flyttas från Vaksalagatan till Storgatan, parkeringsfickan mellan UKK och Sivia.
  • Gallerian Kvarnen kommer att byggas om med nya entréer i den kommersiella bottenvåningen och bostäder på taket.

Källa: Uppsala kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.