På bilden syns Region Stockholms psykiatriska akutbil som har varit i drift i flera år. Nu ser Uppsala ut att få en liknande lösning. Hör mer i klippet.

Planen: Ny ambulans ska rycka ut till psykiskt sjuka

Uppdaterad
Publicerad

Politikerna har gett Akademiska sjukhuset i uppdrag att införa en psykiatriambulans. Ett beslut som välkomnas av polisen.

– Vi tycker att det är jättebra, säger Daniel Wikdahl, presstalesperson vid polisregion Mitt.

SVT Uppsala har tidigare berättat om hur polisen, ofta, rycker ut på larm som slutar med att de kör personer till psykiatrin. Det kan till exempel handla om människor som lider av en psykos eller är självmordsbenägna.

– Jag skulle säga att det är en omfattande del av vår verksamhet, säger Daniel Wikdahl.

Polisen: Det här har vi efterfrågat

Nu har sjukhusstyrelsen beslutat att ge sjukhusdirektören vid Akademiska sjukhuset i uppdrag att införa en särskild ambulans med psykiatriutbildad personal.

– Det här är något vi har efterfrågat. Inte minst lär det märkas för de vi rycker ut för att hjälpa. Som det är idag är det poliser, med en väldigt grundläggande utbildning i psykiatri, som handskas med de här personerna. Nu hamnar man direkt hos vården och jag ser bara fördelar med det, säger Daniel Wikdahl.

”Ett bättre omhändertagande”

Regionen uppskattar att det kommer att kosta omkring 10 miljoner kronor första året. Personal ska rekryteras och därtill tillkommer kostnader för ambulansen, tjänstekläder och utbildning.

– Vi vill ge ett bättre omhändertagande för de som är svårt sjuka, säger Malin Sjöberg Högrell (L), ordförande i sjukhusstyrelsen.

Förhoppningen är att ambulansen ska vara i drift hösten 2021.

Hör mer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.