Region Uppsala ser över möjligheten att analysera PCR-prover utomlands. Hör mer i klippet. Foto: TT

Ny deltavariant sprids i Uppsala län – första fallen i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

En ny deltavariant av coronaviruset med en tilläggsmutation har spridits i Uppsala län. Både fullvaccinerade och ovaccinerade har smittats.

Åtta-nio personer som testats positivt för covid-19 i Uppsala län är smittade av en ny deltavariant med en tilläggsmutation.  Än så länge vet forskarna inte hur smittsam den är eller om den lättare smittar även vaccinerade än övriga varianter, men bland de som smittats finns fullvaccinerade.

– Vi ser såklart allvarligt på alla varianter som gör att vaccinet kanske inte har samma skydd, säger Mats Martinell, ansvarig för provtagningen i Region Uppsala.

Coronaviruset i Uppsala

Den nya deltavarianten oroar och studier i laborationsmiljö visar att varianten lättare skulle undkomma vaccinet än andra deltavarianter.

Från södra Spanien och Portugal

Mats Martinell har inte hört om att man sett denna variant i andra delar av Sverige , men det skulle kunna bero på att smittspårningsenheten i Region Uppsala har ett tätt samarbete med Akademiska sjukhuset där det pågår en omfattande kartläggning av proverna för att snabbt kunna upptäcka nya varianter.

De personer som smittats av den nya deltavarianten har alla varit i södra Spanien och Portugal.

– Vi tror att den här deltavarianten finns där och därför är det viktigt att testa sig när man kommer hem, säger Mats Martinell.

Överlag är han oroad för de kommande veckorna.

– Nu är vi inne i ett skede då det kan bli stora utbrott och superspridarevent med fester och liknande, så man måste vara försiktig.

”Inte överraskande”

Folkhälsomyndighetens utredare skriver i ett mejl till SVT att de känner till den nya deltavarianten, men att den inte har rapporterats i Sverige tidigare. Men att det inte går att säga specifikt hur den beter sig eftersom det fortfarande är ett ovanligt fynd. Enligt Folkhälsomyndighetens utredare är den nya deltavarianten med tilläggsmutation inte överraskande eller specifikt oroande i sig, men pekar på vikten av att smittspridningen hålls nere så att vare sig tidigare förekommande eller nya virus får möjlighet att sprida sig.

Folkhälsomyndigheten meddelar att de kommer följa utvecklingen av de olika varianterna noggrant.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet