Foto: SVT

Ny elväg ska spara pengar och miljö

Uppdaterad
Publicerad

Just nu pågår bygget av den första elvägen med skena i vägbanan, som anläggs på allmän väg i Sverige. En ny teknik som man hoppas ska spara både pengar och miljö.

Det är Sveriges första eldrivna väg där elen kommer från en skena i marken. Skenan är elektrifierad och bilen drivs med el från skenan. Det är en två kilometer lång sträcka mellan Arlanda och Rosersberg och den första i Sverige som nu anläggs på allmän väg. Postnord ska snart börja testköra ett tiotal godsleveranser om dagen.

– Med den här tekniken kan vi få ner koldioxidutsläppen och även få lägre transportkostnader, säger Hans Säll, affärsutvecklingschef på NCC

Det finns andra tekniker med eldrift som testas i Sverige bland annat med med luftburna ledningar. Med med en skena i vägen kan fler fordon utnyttja tekniken

– Luftledningar fungerar inte för personbilar, säger Hans Säll. Avståndet upp till ledningarna blir för högt.

Märker ingenting

En annan fördel som lyfts fram är att man inte behöver ha så många eller stora batterier som i en helt batteridriven bil. Batterierna kan dessutom laddas under färd. Elen matas fram bara när det passerar ett fordon och som chaufför ska man inte märka någon skillnad

– Strömavtagaren är automatisk och känner av när du är på en väg som är elektrifierad. Den klarar även tvära svängar, säger Hans Säll.

Projektet är beställt av trafikverket. Ambitionen är att bygga ett vägnät över hela Sverige och gärna över resten av Europa.

Se inslaget här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.