Himalayatrasten har en vacker och visslande sång. Foto: Zhao Chao/Craig Brelsford

Ny fågelart upptäckt av Uppsalaforskare i Himalaya

Uppdaterad
Publicerad

Himalayatrast är namnet på en helt ny fågelart som har upptäckts av en internationell forskningsgrupp ledd av Uppsalaprofessorn i ornitologi, Per Alström.

Det som forskare tidigare trott var en fågelart – Bergtrasten – är i själva verket tre: Alptrast, Sichuantrast och den nya Himalayatrasten. Himalayatrasten, Zoothera salimalii, upptäcktes under ett fältarbete på omkring 4.000 meter höjd i östra Himalaya, i trakterna kring gränslandet mellan nordöstra Indien och angränsande delar av Kina.

Forskarna noterade att det som de trodde var bergtrastar hade olika läte beroende i vilken miljö de befann sig.

– Himalayatrasten har proportionellt längre näbb, kortare ben och kortare stjärt. Det är små skillnader i fjäderdräkten, men framför allt är den mycket mer musikalisk än alptrasten. Himalayatrasten har en vacker, lätt flöjtande och visslande sång, jämfört med alptrastens raspiga läte, säger professor Per Alström, forskare vid Uppsala universitet, som i och med Himalayatrasten har upptäckt sin sjunde fågelart.

Tog hjälp av DNA-analys

Efter att forskningsgruppen tagit DNA-prover på levande fåglar och jämfört med museisamlingar insamlade under mer än hundra års tid, kunde de konstatera att det var två olika arter det handlade om.

– Himalayatrasten och Alptrasten är genetiskt väl skilda från varandra. Genom att analysera DNA:t vet vi att trastarterna har varit genetiskt åtskilda i flera miljoner år, säger Per Alström.

Bakom upptäckten står också Urban Olsson vid Göteborgs Universitet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.