Youseff gläds åt nya lagen: ”Plockade 5 000 fimpar på två timmar”

Publicerad

Cigarettfimpar, kolapapper och tuggummi från och i dag den 1 januari är det olagligt att slänga småskräp på marken. Den som gör det kan straffas med böter på 800 kronor.

– På två timmar plockade vi 5 000 fimpar på gågatan, det är en skrämmande siffra, säger Youssef Aleili, renhållningsarbetare på Uppsala kommun.

Sedan 2011 har polisen haft möjlighet att skriva ut böter för nedskräpning. Men även om det varit förbjudet att skräpa ner, så har det inte varit straffbart att slänga enstaka cigarettfimpar, tuggummin eller glasspapper på marken.

Men nu blir det ändring på det – ”ringa nedskräpningsförseelse” heter det nya brottet som kan straffas med böter. Beskedet gläder Uppsalas stadsvärdar som ofta måste plocka fimparna med tång då maskiner inte kommer åt i hörn och springor.

”Kommer bli försiktiga”

– Jag tror att den nya lagen kommer att hjälpa, många kommer bli försiktiga och inte slänga skräp framför folk, säger stadsvärden Artour Malevoosian.

Varje år slängs cirka en miljard fimpar på gator och torg i Sverige enligt organisationen Håll Sverige Rent. Det tar ungefär 1–5 år för en cigarettfimp att sönderdelas till mikroplast, men mikroplasten i fimpens filter kan bestå i omkring 100 år.

I klippet: Se hur polisen ska arbeta med den nya lagen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.