En killing hittades död på en gård i helgen. Foto: TT arkiv

Ny lodjursattack utanför Uppsala – killing hittad död

Uppdaterad
Publicerad

I helgen inträffade ett nytt angrepp på en gård i Skogs-Tibble väster om Uppsala.
– Lodjuret har antagligen hoppat över elstängslet, säger Sebastian Olofsson, vilthandläggare på länsstyrelsen.

Det har inte ens gått två veckor mellan angreppen mot djuren på gården i Skogs-Tibble. Då, den 23 november, dödades två getter. Och i lördags hittades en killing död inne i hagen. Detta trots att länsstyrelsen satt upp ett akutstängsel.

– Elstängslet var fortfarande tätt. Men de hade bytt batteri, och av någon anledning var inte strömmen på under natten till lördagen. Mest sannolikt har lodjuret hoppat över det, säger Sebastian Olofsson.

Varnade djurägare

Så fort man konstaterat att det handlade om ett lodjursangrepp skickades en rovdjursalert ut till de tamdjursägare inom Uppsala kommun som anmält sig till länsstyrelsens sms-tjänst.

– Risken för nya angrepp är störst i närområdet, och inom närtid. Men den är absolut störst på samma gård, eftersom djuren har lärt sig att det finns mat där.

Hoppas på nos i stängslet

Hur kan ni göra för att förebygga ytterligare ett angrepp mot samma gård?

Lodjur är svåra att stänga ute, men vi hoppas att strömmen i stängslet kan vara på nästa gång. Och med lite tur sätter lodjuret nosen i stängslet när den kommer tillbaka, så den lär sig.

Och om den inte gör det?

– Då får vi se vilka andra lösningar som finns. Om vi ska titta på mer permanenta lösningar med stängsel, eller om blir aktuellt med skyddsjakt. Det beror lite på hur det utvecklas.

Bör människor vara oroliga?

– Nej lodjur är inte så intresserade av människor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer