Ny metod förutsäger ökad risk för bröstcancer

Uppdaterad
Publicerad

Till synes friska bröstceller innehåller genetiska förändringar som kan kopplas till ökad risk för inte ärftlig bröstcancer. Det enligt en internationell studie som letts vid Uppsala Universitet. En studie som i framtiden möjliggör att man kan upptäcka och behandla bröstcancer i ett tidigare skede än i nuläget.

– Det innebär att vi kan förbättra diagnostiken på sikt. Man kan också tänka sig att vi i framtiden kan ersätta mammografin med andra metoder, säger Jan Dumanski, professor vid institutuionen för immunologi, genetik och patologi, vid Uppsala Universitet.

Han tror att man med hjälp av studien skulle kunna hitta bröstcancer så tidigt som 10-15 år tidigare än idag. Innan cellerna har hunnit bilda en tumör.

#BRÖSTCANCER

– Man kan då rekommendera en kvinna operation redan innan tumören har bildats, och det är det idealiska scenariot, säger han.

40 procent har cellförändringar

Enligt studien, som har pågått under sju år, har 40 procent av alla kvinnor med bröstcancer, förändringar i celler utanför bröstet.

– När man bara tittar på dem i mikroskopet så ser de helt normala ut, men de har genetiska förändringar, säger Jan.

Kan minska dödligheten

Idag finns det inga verktyg för att ta reda på vilka kvinnor, med inte ärftlig bröstcancer, som kommer att insjukna. Och forskarna hopps nu att resultatet av studien ska hjälpa dem.

– Vi tror framförallt att vi kommer att kunna minska dödligheten. För man vet idag, att ju tidigare man upptäcker cancer, desto bättre utsikter. Då kan man tidigt ingripa och göra något åt det.

Operation kan leda till återfall.

I dag opereras de flesta som har drabbats av bröstcancer, med såkallad bröstbevarande kiruirgi. Men det är inte något som forskarna skulle rekommendera.

– Man vet inte hur många abnormala celler man lämnnar bakom sig efter operationen, och dessa kan leda till återfall, säger Jan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#BRÖSTCANCER

Mer i ämnet