”Det är den finaste gåva man kan ge”, tycker Christina Andréasson som berättar mer om den nya metoden. Foto: SVT

Ny metod ska få fler att vilja donera organ

Uppdaterad
Publicerad

Över 800 hundra personer i Sverige står i kö för att få donerade organ. På Akademiska sjukhuset i Uppsala har man nu startat en ny donationsprocess för att öka tillgången på organ till transplantation. Inom kort hoppas man att det ska minska kön.

Processen kallas DCD, donation after Circulatory Death, och innebär att organ kan omhändertas från fler avlidna, enligt sjukhuset.

– Vi har redan sett resultat, säger Christina Andréasson, transplantationskoordinator vid Akademiska sjukhuset.

Processen innebär att organ även kan tas från döende patienter som intensivvårdas på grund av en allvarlig sjukdom eller skada, efter att man konstaterat att livsuppehållande behandling är utsiktslös och därför bör avslutas.

– I vissa av de fallen, om det är förenligt med personens vilja, så kan man donera organen idag. Det kunde man inte förut, Christina Andréasson.

Försenades på grund av corona

Tidigare har man enbart använt sig av en process som innebar att organ doneras efter primär hjärnskada hos den transplanterande patienten. Den nya metoden är ett komplement till den gamla och har införts på Akademiska sjukhuset efter att ha blivit försenat på grund av coronaviruset.

Den nya metoden kommer även att införas på flera andra sjukhus i Sverige.

Fakta: DCD-processen i korthet

  • Omfattar döende patienter som vårdas på grund av en allvarlig sjukdom eller skada på en intensivvårdsavdelning med livsuppehållande behandling (respirator, blodtryckshöjande läkemedel med mera).
  • Ansvarig läkare inom intensivvården gör mycket noggrann medicinsk utredning, som visar att den aktiva vården inte längre är till medicinsk nytta. Beslutet om avbrytande av livsuppehållande behandling förankras hos de närstående vid ett brytpunktssamtal.
  • Från och med detta inriktas behandlingen i stället på palliation i livets slutskede.
  • Transplantationsenheten kontaktas för bedömning om patienten är medicinskt lämplig som donator.
  • I ett separat samtal med patientens närstående erbjuder ansvarig läkare möjligheten för patienten att donera organ efter sin död. Erbjudandet är en del av vården i livets slutskede.
  • Samtycke för donation utreds genom sökning i donationsregister och via samtal med närstående.
  • Efter att samtycket har utretts innebär det att endast de som önskar donera förbereds för donationsingrepp. För de som inte önskar donera avbryts livsuppehållande behandling.

Källa: Akademiska sjukhuset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.