Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Daniel Eriksson, läkare på Akademiska sjukhuset, berättar om hur man kan upptäcka risken för bröstcancer tidigare än idag. Foto: Antonios Antoniadis/SVT

Ny metod ska mäta risken för bröstcancer – med ett blodprov

Publicerad

Snart kan det bli möjligt att bedöma graden av ärftlighet för bröstcancer hos enskilda personer – inom till exempel en familj. Det hoppas i alla fall Daniel Eriksson, läkare på Akademiska sjukhuset, som bedriver ett forskningsprojekt om bröstcancer.

– Om vi kan göra någonting i det här projektet för att förbättra ärftlighetsutredningarna så kommer det betyda jättemycket för många kvinnor, säger Daniel Eriksson, läkare på klinisk genetik vid Akademiska sjukhuset.

Projektet tilldelades Bröstcancerförbundets forskningsanslag 2023 och fick därmed 340 000 kronor. Sammanlagt beviljade förbundet anslag på ungefär 14 miljoner kronor under året. Anslagen gick till projekt som ”ska bidra med patientnytta för bröstcancerberörda inom en snar framtid.”

Hoppas kunna upptäcka tumörer tidigare

Målet med projektet är att ge personer med risk för bröstcancer rätt omhändertagande, genom att studera flera anlag samtidigt. Därmed hoppas de kunna få en samlad bild av en patients risk att drabbas av bröstcancer.

– Med den nya metoden kan man uppmäta att till exempel systrar har olika grad av ärftlighet med hjälp av ett blodprov, säger Daniel Eriksson.

I videon: Hör hur forskningsprojektet kan förändra sättet att studera ärftlighet för bröstcancer.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Maria Lithammer, 31 år, berättar om varför hon lät sin vän fotografera henne efter bröstcancerbeskedet. Foto: Emilia Berggren Sörlin/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.