En blandning mellan volleyboll och spelet king – där har ni den växande sporten roundnet. På söndagen hölls den första SM-tävlingen i Uppsala Foto: SVT

SM-premiär för nya sportflugan roundnet

Uppdaterad
Publicerad

Tänk dig en blandning mellan skolgårdsaktiviteten king och volleyboll – då kommer du i närheten av roundnet – en sport som fick fäste i Sverige för drygt ett år sedan. På söndagen spelades den första SM-tävlingen.

Det var många nyfikna blickar som riktades mot Kaps gräsmatta i dag, där lag från stora delar av Sverige gjorde upp om SM-tecknet i roundnet.

Och sporten – den växer. På ett år har Uppsala roundnet club fått 100 medlemmar. För klubbens ordförande Benjamin Sjöstrand började det med en after work med jobbet. Nu är han fast och vill att sporten ska växa och bilda ett eget nationellt förbund.

Fast är också Rebecca Mollberg, klubbens kassör.

– Det här är en fantastisk sport för hela kroppen. Den är lätt att komma in i, säger hon.

Dömer själva

De som kan vara lite knepigt är regelbedömningar – för det finns ingen domare.

– Men det brukar lösa sig.

Klippet: Kolla in hur sporten funkar och se de bästa i landet spela.

Så spelar du roundnet

Sporten, som är störst i USA, men finns i hela Europa, spelas två mot två. Mellan sig har lagen ett nät stort som en liten studsmatta. En spelare startar spelat genom att serva bollen på nätet så den studsar upp till en motståndare. Roundnet, eller spikeball som det också kallas, spelas först till 11, 15 eller 21 poäng. Poäng får man:

• När bollen träffar marken, eller inte returneras efter 3 passningar

• När bollen träffar ramen oavsett.

• När bollen studsar två gånger på nätet

Källa: Spikeit.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.