Överklagar? Båda parter var både nöjda och missnöjda. Till vänster kammaråklagare Emelie Källfelt och till höger så intervjuas Kronje Samuelsson vid Uppsala tingsrätt. Foto: SVT/Åklagarkammaren

Ny rond att vänta i historiskt mål

Publicerad

Aldrig tidigare har en person i Sverige dömts för en virtuell våldtäkt mot barn, men på måndag kom den historiska domen där en 41-årig man från Norduppland döms till tio års fängelse, bland annat för grov våldtäkt mot barn.

Enligt domen har mannen vid flera tillfällen riktat allvarliga hot mot ett trettiotal barn från Nordamerika och Storbritannien. Genom hoten har han förmått minderåriga att begå sexuella övergrepp på sig själva och andra, framför en kamera. Vissa kränkningar har varit så allvarliga att rätten bedömt dem som grov våldtäkt mot barn.

-  Vi är glada att tingsrätten har vågat att gå på vår linje när det gäller den principiella frågan att våldtäkt på nätet är möjligt, säger kammaråklagare Emelie Källfelt.

Lika nöjd är hon inte med att 41-åringen frikänns på en rad åtalspunkter.

– Tingsrätten har lagt ribban väldigt högt för vad som kan rubriceras som våldtäkt.

I stället för att gå på åklagarnas linje har rätten bedömt att det handlat om grovt sexuellt övergrepp mot barn, eller sexuellt tvång. I på flera åtalspunkter frias mannen helt.

– Liknande sexuella handlingar  som genomförts via internet har prövats i domstol tidigare, och vi har inte gjort någon annan bedömning än den som gjorts av tingsrätter och hovrätter i dessa fall, säger rättens ordförande, rådman Carin Westerlund, i ett pressmeddelande.

På frågan om domen kommer att överklagas svarar Emelie Källfelt så här:

– Det är sannolikt.

Mannens försvarare, advokat Kronje Samuelsson, var nöjd med att rätten frikänt hans klient på flera punkter, men han kunde kort efter domen inte förlika sig med att mannen dömts för både våldtäkt, och grov våldtäkt mot barn.

– Det har inte funnits någon fysiskt kontakt, och ur ett kränkningshänseende så anser jag inte att han ska dömas för våldtäkt.

Hur sannolikt är det att ni överklagar domen?

– Det ligger nog nära tillhands att domen överklagas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.