Klippet: Hör teorierna om varför just Uppland är rikast på runstenar.

Uppland rikast på runstenar i världen – nu ska de bli lättare att hitta

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska det bli lättare att hitta runstenar i din närhet. En ny sajt med kartor kan visa vägen till dem och finner du en runsten som du inte kände till, kan du med gps i telefonen få reda på vilken det är.

Ingenstans i världen är det så tätt mellan runstenarna som i Uppland – och nu ska det bli lättare att hitta till dem. Uppsala universitet och Riksantikvarieämbetet har utvecklat en hemsida där du till exempel kan söka information om var runstenarna står via en karta.

– Det är en väldigt viktig och synlig del av Sveriges historia för 1 000 år sedan. Målet är att erbjuda vad forskarna har kommit fram till om varje enskild runsten, säger Marco Bianchi, forskare i nordiska språk vid Uppsala universitet.

Upplänningar motsträviga?

Det finns omkring 1 300 runstenar i Uppland. Runstenarna anses i många fall vara en del av kristnandet av Norden.

– Uppenbarligen såg inte kyrkan något problem med den inhemska skriften utan man snarare utnyttjade den i sin egna propaganda berättar Magnus Källström, runolog och forskare vid Riksantikvarieämbetet.

Varför det är så tätt mellan runstenarna just i Uppland finns det flera teorier om.

– En teori är att man ville manifestera övergången från asatro till kristendom och att den övergången var mer utdragen i Uppland. I de flesta landskap reste man runstenar i en eller två generationer, men inte i Uppland. Här höll man på i över hundra år. Upplänningarna var kanske lite motsträviga, säger säger Magnus Källström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.