Så ska Uppsalas friluftsområden rustas upp

Publicerad

Nu vill Uppsala kommun rusta flera av sina friluftsområden för att göra dem mer attraktiva och tillgängliga för såväl kommuninvånare som besökare. En satsning som beräknas kosta drygt 119 miljoner kronor.

Tänk dig att kunna ta en varm kopp choklad med vispgrädde efter en lång dag i skidspåret, eller att du kan hyra en kanot och paddla ut vid Fjällnora friluftsområde.

Visst låter det mysigt? Och detta är något som kan komma att bli verklighet i och med att Uppsala kommun gör en storsatsning i friluftsområdena Hammarskog, Fjällnora, Ulva kvarn, Björklinge och Sunnerstaåsen där fastigheter ska rustas och byggas ut och fler verksamheter erbjudas.

– Det här är smultronställen som har varit lite vilande men som vi nu satsar stort på. När vi kommer dit kommer vi uppleva att det finns en helt ny kvalité, säger kommunalrådet Rickard Malmström (MP).

Lättare att ta sig med buss och cykel

Vägar som leder till friluftsområdena kommer även att rustas upp för att så många som möjligt ska ska kunna ta sig dit.

– Det kommer bli lättare att ta sig dit med både buss och cykel, säger Rickard Malmström (MP).

I Uppsala kommuns budget för de kommande åren 2020 till 2024 görs stora investeringar för att utveckla Uppsalas friluftsområden. Fram till år 2024 uppgår investeringarna till drygt 119 miljoner kronor.

Äntligen bestämt

Planen kring att rusta upp Uppsalas friluftsområden har diskuterats under en längre period och snart är det dags att påbörja arbetet.

Varför gör man detta just nu?

– De är ett arbete som har pågått i många år men nu har vi satt ned foten och sagt att vi vill ha ett väl genomtänkt förslag. Nu har vi en bra plan och vi vet vad vi vill, säger Rickard Malmström (MP).

Var kommer pengarna ifrån?

– Det är samma typ av finansiering som det alltid är. Det kommer innebära att vi investerar drygt 100 miljoner kronor, och sedan blir det en driftkostnad från respektive nämnd. Och det är flera nämnder som den här satsningen berör.

”Balsam för själen”

Förhoppningarna med upprustningen är att allt fler ska upptäcka möjligheten att besöka dessa friluftsområden vare sig om det är för att motionera eller bara njuta av en lugn stund i naturen.

– Det här sådant här som gör att människor mår bra, både i kropp och knopp. Det är balsam för kroppen, fysisk aktivitet och upplevelser för sinnet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer