Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Följ med till Gottsunda och hör när Yahya Abdeen reflektera över hur livet var innan han fick jobb. Foto: Evindar Akdogan/SVT

Ny satsning på Gottsunda centrum gav Yahya jobb: ”Man vill inte hamna på fel väg”

Uppdaterad
Publicerad

Gottsunda centrums nya fastighetsägare har tillsammans med kommunens arbetsmarknadsförvaltning startat ett lärlingsprogram. Målet är att varje år få in 100 personer i jobb. Yahya Abdeen från Gottsunda är en av dem. I dag jobbar han som fastighetsskötare.

Yahya Abdeen kände en gnutta hopplöshet innan han själv tog kontakt med köpcentrets nya fastighetsägare. Nu är han del av lärlingsprogrammet Centrumakademin som drivs av fastighetsägaren Fastighets AB Hemmaplan och Uppsala kommuns arbetsmarknadsförvaltning.

– Hade jag fortsatt att vara arbetslös, så hade livet kanske varit kaos. Det är tyvärr lätt att hamna på fel väg, säger Yahya Abdeen.

Han anser att fler företag i utsatta områden behöver nå ut till boenden och hjälpa dem att komma in i samhället.

– Det gäller att övertyga folk att göra något bra med sina liv. Många vill egentligen jobba.

”Viktigt att hela samhället tar ansvar”

Kriminologprofessorn Amir Rostami har i Dagens Industri sagt att företag bör ta större ansvar för att förebygga kriminalitet genom att erbjuda en sysselsättning.

– Det är viktigt att rekrytera människor bortom sina förutfattade meningar och nätverk. På så sätt nås personer i områden präglade av socioekonomiska utmaningar, säger Cecilia Safaee, VD, Hemmaplan.

Men leder ert projekt till riktiga, bestående jobb?

– Att det kallas lärlingsprogram handlar mest om att man inte behöver kunna jobbet innan man börjar. Vi strävar efter att så många som möjligt ska få en första och långsiktig anställning.

Vill motverka fördomar

Enligt Yahya Abdeen representerar Gottsunda Centrum hela området – och att det är viktigt att skapa en bra bild utåt.

– Om folk utifrån kommer hit och ser att centrumet inte är rent och fint så kommer de tro att resten av Gottsunda också är så, säger Yahya Abdeen.

I klippet ovan : Följ med till Gottsunda och hör när Yahya reflekterar över hur livet var innan han fick jobb.

Hemmaplan

Fastighets AB Hemmaplan tog över Gottsunda centrum från Uppsala kommun hösten 2022.

De deläger även Rosengård Centrum i Malmö. Även där är målsättningen att skapa möjligheter för människor som bor och verkar i området.

Lärlingsprogrammet påbörjades i april i år och hittills har hälften av de 100 tänkta tjänsterna tillsatts. Målet är att nå hundra stycken vid årets slut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.