Foto: SVT

Ny studie: Behöver inte ha svåra symptom för att få antikroppar

Uppdaterad
Publicerad

Uppsala Universitet är med i en stor studie som undersöker antikroppar och t-cellsimmunitet mot coronaviruset.

– Vi har sett att det inte verkar spela roll hur allvarligt sjuk man är. Man behöver inte ens ha symptom för att få mycket antikroppar i blodet, säger Mia Phillipson, professor.

Flera parter deltar i studien – däribland Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan och Uppsala Universitet. Den går ut på att blod tas från personal och patienter på Danderyds sjukhus. Det undersöks sedan noggrant med inriktning på antikroppar och t-cellsimmunitet hos deltagarna.

– Den här studien behövs för att vi ska förstå hur vi reagerar mot det nya coronaviruset. Vi kan lära oss mer om immuniteten mot det här viruset och vilka symptom som sitter kvar, säger Mia Phillipson.

Finns kvar i månader

Blodprover från drygt 2 000 personer har hittills undersökts. De följs sedan upp för att se hur länge antikropparna finns kvar.

– Hos mer eller mindre alla individer finns antikropparna kvar efter fyra månader, berättar Mia Phillipson.

Hör mer i klippet.

Fakta: T-celler

T-celler är en del av immunförsvaret och en typ av vit blodkropp som är specialiserad på att känna igen virusinfekterade celler.

T-cellen dödar cellen som är infekterad av viruset och på så sätt går virusantalet ner.

Källa: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.