Övervikt hos barn ökar risken för astma. Foto: TT

Ny studie: Övervikt hos barn ökar risken för astma

Uppdaterad
Publicerad

I Uppsala län har 37 000 personer astma. Nu visar en ny studie från Karolinska institutet att övervikt hos barn ökar risken för att utveckla astma.

I en studie från Karolinska institutet har man analyserat data om 2 889 barn, som är i 8 och 16 års ålder. Studien visar att övervikt hos barn påverkar de perifera luftvägarna, som är 90 procent av lungornas volym. Det innebär att barn som är överviktiga när de är 8 år gamla löper en ökad risk för nedsatt lungfunktion som 16-åringar. Ett resultat som visar att det är en riskfaktor för att överviktiga barn ska utveckla astma, menar forskarna.

– Vi ser störst påverkan på lungfunktionen hos de barn som var överviktiga vid både 8 och 16 års ålder, men ingen tydlig påverkan sågs hos barn som nått normalvikt vid 16 års ålder, säger Sandra Ekström, forskare vid Karolinska institutet i ett pressmeddelande.

37 000 personer med astma i Uppsala

I Uppsala län har 10 procent av befolkningen astma, vilket är 37 000 personer enligt den nationella folkhälsoenkäten. Nu hoppas man att studien kan leda till sätt att förebygga och mildra astma.

Astma: En sjukdom som beror på att luftrören är kroniskt inflammerade. När luftrören utsätts för retande eller allergiframkallande ämnen i luften eller när födan framkallar en allergisk reaktion uppstår kramp i den glatta muskulaturen runt luftrören, som också blir inflammerade och svullna.
Drabbade och döda: Uppskattningsvis 800 000 personer i Sverige lider av astma. Cirka 50 000 av dem har svår astma, vilket innebär stora problem i vardagen. År 2016 hade 151 personer i Sverige astma som dödsorsak. 106 var kvinnor och 45 män.

Källa: Hjärt-lungfonden

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer