Universitetet startar en ny utbildning ihop med Forsmark och Ringhals. Foto: SVT/TT

Ingenjör i kärnkraft – ny utbildning vid Uppsala universitet

Uppdaterad
Publicerad

I höst startar en ny utbildning vid Uppsala universitet, inriktad på kärnkraft. Utbildningen är ett samarbete med kärnkraftverken Forsmark och Ringhals.

Utbildningen blir ett högskoleingenjörsprogram med inriktning på kärnkraftsteknik och Forsmark och Ringhals är med och betalar den.

Den nya utbildningen hålls vid Institutionen för fysik och astronomi, och pengarna ska användas till kostnader för lärare och forskning.

En liknande utbildning har funnits vid Uppsala universitet tidigare, men den lades ned 2016 eftersom intresset från studenterna var svalt – kärnkraft sågs inte som en framtidsbransch.

– Men det har ändrats nu, i och med att kärnkraften kommer att få en större betydelse för att vi ska nå klimatmålen. Det här har studenterna fångat upp och nu tycker de att det är ”sexigt” att äga sig åt kärnkraftsteknik igen, säger Ane Håkansson, professor vid Institutionen för fysik och astronomi vid Uppsala universitet.

Utbildningen kommer att ha plats för 30 studenter och de första börjar i höst.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer