Foto: SVT

Brandflyget utrustar sig med kamera – ny metod vid olycksarbeten

Uppdaterad
Publicerad

Det är den Frivilliga flygkåren som utrustar sina flygplan med kameror för att vid olyckor snabbt kunna skicka bilder till myndigheter och räddningstjänsten från ovan. Utrustningen kommer inte enbart att användas vid bränder utan även vid exempelvis trafikolyckor.

– Oavsett så är det väldigt viktigt, säger Sune Pettersson, länsflygchef för Frivilliga flygkåren i Uppsala län.

Metoden håller just nu på att tillämpas och ska effektivisera arbetet vid olyckor.

– Man får direkt information om bränder, och om läget på brandplatsen. Det kan handla om åt vilket håll branden sprider sig. Det är väldigt mycket som man kan utnyttja med hjälp av det här, säger Sune Pettersson.

Tidigare har brandflyget använd kartor i sin kommunikation med myndigheten och räddningtjänsten. Nu har man alltså utvecklat tillvägagångssättet.

– Man har en väldig nytta om man kan få ett meddelande snabbt och kan påbörja räddningsinsatser fort. Oavsett om det är brand eller andra olyckor så är det väldigt viktigt, säger Sune Pettersson.

Metoden kommer att användas av den Frivilliga flygkåren över hela Sverige där flygkåren har avtal med myndigheterna om brandbevakning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.