Carina Hermansson har tagit initiativ till den alternativa invigningen i Tärnsjö. Foto: SVT

Nya 56:an invigs två gånger

Uppdaterad
Publicerad

Den 28 oktober är det tänkt att den ombyggda versionen av väg 56 ska invigas – på Heby torg. Ett faktum som har förargat invånarna i Tärnsjö, som nu organiserar sin egen invigning.

– Det har varit en otrolig uppslutning. Hittills är det omkring 120 personer som har sagt att de vill hjälpa till och sponsra och baka och skänka kaffe och grädde, säger Tärnsjöföretagaren Carina Hermansson, som tagit initiativ till den alternativa invigningen.

Vad tycker du om att den officiella invigningen hålls i Heby?

– Jag tycker naturligtvis inte om det. Vägen tillhör ju Tärnsjö, och vi har väntar hur länge som helst på den. Heby torg har inget med den att göra.

Ombyggnaden av 56:an har kostat cirka 320 miljoner kronor och har framförallt syftat till att förbättra säkerheten på sträckan. Sträckan Heby-Stingtorpet-Tärnsjö har till exempel blivit helt mötesfri.

Trafikverket bakom beslutet

Det är Trafikverket som beslutat att arrangera invigningen i Heby. Myndighetens kommunikationsansvarige Susanne Rundström säger till Sala Allehanda att Trafikverket valde platsen för att den kan ta emot många besökare och för att myndighetens senaste invigning i kommunen var i Tärnsjö.

Trafikverket hade sin senaste invigningsceremoni i Tärnsjö. Kan ni inte nöja er med det?

– Nej, jag struntar i att vi hade den förra gången, det är helt naturligt att ha invigningen här. För oss betyder det så mycket och därför vill vi fira det, säger Carina Hermansson och fortsätter:

– Naturligtvis vill Heby ha sin invigning, låt dem ha det då. Det ena utesluter inte det andra.

Rekordlång rulltårta

Den alternativa invigningen går av stapeln samtidigt som den officiella äger rum på Heby torg. Klockan 10 kommer två bussar att avgå från Tärnsjö centrum för att åka på den nya vägen.

Ombord kommer passagerarna bjudas på en rekordlång rulltårta. Exakt hur lång den blir vill Carina Hermansson inte avslöja på förhand.

– Den kommer bli så lång, så lång. Rulltårtan är en symbol för vägen, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.