Så här kan det nya ambulansflyget se ut. Men nu har affären överklagats av en konkurrent till Pilates Aircraft. Foto: Pilatus

Nytt ambulansflyg kan försenas

Uppdaterad
Publicerad

Upphandlingen av sex nya ambulansflygplan har överklagats av ett amerikanskt företag. Det kan leda till att en försening av de gemensamma flygplanen som ska göra Sveriges ambulansflyg effektivare.

Alla svenska regioner och landsting ska införa en gemensam organisation för ambulansflyg. Det ska bli effektivare och billigare än om alla landsting har egna flygplan eller köper in flygtjänster på egen hand. Sex plan ska placeras på tre baser i landet; Stockholm Arlanda, Göteborg Landvetter och Umeå. Ett schweiziskt företag, Pilatus Aircraft Ltd, vann som enda anbudsgivare upphandlingen i början av november. Flygplanen (PC-24) är tvåmotoriga jetplan med plats för två liggande patienter och upp till fem sittande passagerare/medicinsk personal. Ordern är värd omkring 650 miljoner kronor.

”En anbudsgivare som inte klarade kraven.”

Men nu har ett amerikansk konkurrent överklagat upphandlingen till Förvaltningsrätten i Uppsala. Textron Aviation valde att inte lämna anbud eftersom man inte såg kraven som realistiska. Företaget anser att upphandlingen inte har gått rätt till och att konkurrenten vunnit trots att deras anbud inte klarade alla de krav som Svenskt Ambulansflyg ställt. Istället har anbudet justerats i dolda förhandlingar anser Textron.

– Jag tycker att det är en väl genomförd upphandling som hållit sig inom regelverket, så det får stå för dem, säger Anders Östman, upphandlingsansvarig på Region Uppsala, som skött upphandlingen åt Svenskt Ambulansflyg.

Men är ni säkra på att det är ett rimligt pris om det bara är en anbudsgivare?

– Det har jag ingen uppfattning om, jag har ingen känsla för vad som är ett rimligt pris, säger han.

Kan försenas ytterligare

De gemensamma ambulansflygplanen har redan försenats och leverans är nu planerad till sommaren 2021. Region Uppsala har ett ambulansflygplan som fungerar tills dess. Men överklagandet kan försena starten av Svenskt ambulansflyg ytterligare, men hur mycket beror på Kammarrätten och eventuellt fler överklaganden.

– Det kan jag inte svara på, säger förbundsdirektören Andreas Eriksson till TT.

Börje Wennberg (S) som är regionråd och ordförande för Svenskt Ambulansflyg är rädd för att flygplanen nu försenas.

– Det innebär stor osäkerhet för planeringen av verksamheten. Vi vet inte hur lång tid det tar innan vi får besked från förvaltningsrätten. Just nu analyserar vi läget, men min förhoppning är naturligtvis att vi snabbt får ett besked, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.