Nya framsteg för terapihunden Livia

Uppdaterad
Publicerad

Livia är den första terapihunden i svensk barnsjukvård. Nu har det gått tre år sedan forskningsprojektet drog igång, och delar av resultatet börjar visa sig.

Terapihunden Livia kommer till Akademiska sjukhuset två till tre gånger per vecka för att besöka sjuka barn. Allt grundar sig i forskningsprojektet ”Hundars effekt på barn i sjukvård”, en studie som genomförs av Ann Edner som är överläkare på neonatalavdelningen och Maria Lindström Nilsson som är barnsjuksköterska och doktorand.

Studien undersöker om hundar kan påverka barnens psykiska och fysiska tillstånd.

– Under föregående år så har vi inkluderat 50 patienter i den här studien som är en ”case control” studie. Det innebär att man låter barnet leka med Livia, och sedan låter man barnet göra det som hen helst vill göra, och så jämför vi de här två perioderna, säger Ann Edner.

Det resultat som visat sig under studiens gång än så länge är att det inte finns någon risk för att bakterier förs över från hunden.

– Vi börjar få resultat i bakteridelen, det är inte helt klart, men det visar sig med våra hygienrutiner så kan man kan träffa hunden utan att det finns en risk för bakterieöverföring, säger Ann Edner.

Hjälper både barn och föräldrar

Tolvåriga Elsa Crona är en av de femtio patienterna som får träffa terapihunden Livia. Hennes föräldrar Ann-Catrin och Johannes känner att Livia har hjälp dem oerhört mycket, och är ett stöd för dem som föräldrar.

– Livia axlar den här rollen som föräldrarna har. Vi försöker ju bära på Elsas oro, men det här lyfter liv i oss alla på ett enda svep. Det är helt fantastiskt, säger Johannes Crona.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.