Arbeten inom byggbranschen finns med på Arbetsförmedlingens lista över jobb med goda möjligheter. Foto: TT / SVT

Nya listan: Här finns jobben i länet

Uppdaterad
Publicerad

1.800 fler jobb i länet under 2017 jämfört med förra året. Den bedömningen gör Arbetsförmedlingens utredare som samtidigt presenterar branscher med goda jobbmöjligheter – och de där konkurrensen är stor.

Arbetsförmedlingen i Uppsala beskriver en ljus bild av arbetsmarknaden i länet för 2017 där många arbetsgivare i länet planerar att nyanställa. Det visar den senaste intervjuundersökning som Arbetsförmedlingen genomfört.

– Vår bedömning är att jobben i länet blir 1.800 fler under 2017, säger Jan-Erik Nyström på arbetsförmedlingen till SVT Nyheter Uppsala.

– Det är en expansiv tid i Uppsala och i länet där det byggs mycket och befolkningen ökar. Behovet av sjukvård och utbildning ökar därmed också.

Jobb inom bygg, skola och sjukvård ökar mest

De yrken som för med sig stora jobbmöjligheter i länet finns främst inom områdena hälso- och sjukvård, utbildning, handel och bygg:

* Undersköterska

* Förskollärare

* Gymnasielärare

* Mjukvaru- och systemutvecklare

* VVS-montör

* Civilingenjör inom bygg och anläggning

* Kock

* Processtekniker

* Bussförare

* Tolk

* Vårdadministratör

Stor konkurrens

Samtidigt är konkurrensen stor inom följande yrken:

* Grovarbetare inom bygg- och anläggning

* Drifttekniker IT

* Ekonomiassistent

* Bibliotekarie och arkivarie

* Butikssäljare inom fackhandel

* Kassapersonal

* Fritidsledare

* Truckförare

* Lager- och terminalpersonal

Gymnasieutbildning

En fullständig gymnasieutbildning är kännetecknande för de jobb som annonseras hos länets arbetsgivare, uppger Jan-Eric Nyström, biträdande marknadsområdeschef i Norra Mälardalen.

– Antalet lediga jobb med låga utbildningskrav allt färre, vilket ofta leder till konkurrens bland dem som söker. Det är därför viktigt att ha slutbetyg från gymnasiet, oavsett inriktning på utbildningen.

”Vissa grupper måste lyftas fram mer”

Jan-Erik Nyström berättar att man måste ändra och jobba på att förändra det nuvarande sättet man rekryterar på, och se de grupper som har erfarenheter och kompetener.

– Jag tror att vi måste bli bättre på att se de personer som står utanför arbetsmarknaden som handikappade och nyanlända. I de grupperna finns många med goda kompetenser och goda erfarenheter  som inte alltid tas tillvara i rekryteringar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.