• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vaggeryd i Vaggeryds kommun, Jönköpings län. På grund av en brand i avfallsanläggning strax norr om Vaggeryds tätort, med kraftig rökutveckling, uppmanar räddningsledaren alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jönköping.

En rad bilbränder inträffade runtom i Uppsala under lördagskvällen och natten. Foto: Utryckning Uppsala

Nya oroligheter runtom i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

En brand i Gränby, en i Stenhagen, och en lång rad bränder i Gottsunda/Valsätra. Oroligheterna har fortsatt även under lördagsnatten.

– Det har ju fortsatt på samma sätt som igår natt, med anlagda bränder och med stenkastning, säger Torbjörn Karlsson, vakthavande befäl vid polisen.

Antalet bränder och ärenden har varit så många att polisen nu klumpat ihop dem till ett ärende.

– Vi utreder det här under rubriceringen våldsamt upplopp, och skadegörelse genom brand bland annat.

Minst 12 bränder

Totalt handlar det om minst 12 bränder som misstänks vara anlagda. Tre av dem har skett i Gränby, en i Stenhagen, och resterande i Gottsunda och Valsätra.

Framförallt är det bilar som brunnit, men också sopkorgar, containrar och annat. Polisen har haft stärkt beredskap under natten. Inga personer har dock gripits misstänkta för de senaste nätternas oroligheter.

SVT: Under fredagen inträffade stenkastning. Hur var det under lördagsnatten?

– Ja, det har skett. Såvitt jag känner till är det dock ingen som träffats av någon sten. Någon sten hamnade bredvid en polis, men den missade.

– De vill inte ha några poliser i området, det är helt klart.

”Utlösande faktorn”

Polisen tror att en händelse i fredags, då en person greps med en stulen moped efter att han vurpat, ska ligga bakom helgens händelser.

– Jag tror att det är den utlösande faktorn till att folk har blivit missnöjda, säger Torbjörn Karlsson.

SVT: Var det ett felaktigt ingripande på något sätt av polisen?

– Nej, jag vet inte vad du tycker, men den var ju stulen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.