Foto: TT

Nya regeln: Symptomfria i karantän behöver inte testa sig

Uppdaterad
Publicerad

Region Uppsalas testkapacitet räcker inte till, och nu ändras reglerna för dem som bor med någon som har covid och befinner sig i hemkarantän.

– Vi måste prioritera personer som arbetar inom hälso- och sjukvård samt äldreomsorgen, säger Mats Martinell, provtagningsansvarig.

Symptomfria personer med en covidsjuk i hushållet rekommenderades tidigare att de skulle coronatesta sig, för att sedan kunna återgå till sitt arbete. Det behöver man inte längre.

– Karantänstiden är däremot oförändrat och man ska vara hemma i sju dagar, säger Mats Martinell.

Förändringen gäller inte personal inom hälso- och sjukvården samt äldreomsorgen, som fortfarande ska lämna prov innan de återvänder till jobbet.

– Eftersom alla som vill testa sig inte kan göra det, måste vi prioritera personer som arbetar inom hälso- och sjukvård samt äldreomsorgen.

Nytt är också att man börjar räkna karantänstiden från att personen fick första symptomen. Tidigare gällde från när personen tog det positiva testet.

– På det viset förkortas karantänstiden, säger Mats Martinell.

Test utan pinnar

På grund av brist på provtagningspinnar sker ytterligare en förändring gällande provtagningen. De närmaste dagarna ska de som vänder sig till Kungsgärdets vårdcentral för PCR-test även få lämna spottprov, för att utreda om det är en tillförlitlig testmetod att använda framöver, vilket UNT var först med att berätta.

– Vi vill ta några hundra sådana prover och om vi får 80 procent samstämmighet; alltså att både provtagningspinnen och spottprovet visar på covid-19, bedömer vi det som säkert.

Metoden testades i labb redan i våras men det är först nu det råder skarpt läge – eftersom pinnar knappt finns att tillgå. Testningen ska pågå fram till måndag och därefter tar beslut.

Fotnot: I en tidigare version av artikeln uppgavs att tiden för hemkarantän förlängts från fem till sju dagar – det stämmer inte. Sju dagar gällde tidigare och det gäller även nu.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet