Nu ska polisen i Uppsala börja rycka ut på hjärtstopp. Foto: Patrik Widegren /SVT

Nya räddningssamarbetet – polisen ska rycka ut på hjärtstopp

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i Uppsala ska börja rycka ut på larm med hjärtstopp. I dag hölls ett uppstartsmöte i Uppsala mellan räddningstjänst, ambulans och polis

Tanken med de nya rutinerna är att den blåljuspersonal som är närmast när ett larm om hjärtstopp kommer ska åka på larmet.

– Samarbetet innebär framförallt ett mål att närma sig patienten tidigare. Tidigare har ambulansen ensamma åkt ut, sen fick vi med oss räddningstjänsten och nu är vi jätteglada över att polismyndigheten är med och räddar liv, säger ambulansöverläkare David Smekal.

För polisens del är det tänkt att utryckningsarbetet inte ska ta resurser från andra uppgifter, utan det är upp till polisens ledningscentral att bedöma om det finns någon möjlighet att skicka iväg en patrull.

Ambulansöverläkare David Smekal och Thomas Anchico, utbildssamordnare på polisen. Foto: SVT

Samarbetet sker inom ramen för SAMS, som betyder ”Saving more lives in Sweden”. Ambulanssjukvården och räddningstjänsten har sedan tidigare arbetat tillsammans kring hjärtstopp och andra akuta tillstånd.

Allt längre utryckningstider

Hur viktigt är ett sånt här samarbete för er?

– Vi har varit rätt så bekymrade. Sen 1990-talet har tendensen varit att det tagit längre och längre tid att nå fram till patienter. Har vi poliser som cirkulerar och kan nå patienterna ännu snabbare så är det extremt viktigt, säger David Smekal.

Och enligt Thomas Anchico, utbildningssamordnare på polisen, räknar man inte med att behöva rycka ut allt för ofta.

– Den siffran vi uppskattat är ungefär 1-2 larm i veckan, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.