Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Avhopparverksamhet för unga och familjecentraler. Linda Eskilsson, Miljöpartiet, berättar om miljonsatsningen för att öka tryggheten i Uppsala. Foto: SVT

Nya satsningen efter våldsvågen – 16 miljoner kronor till trygghet i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

Kriminalitet och nyrekrytering till gängen. Det vill Uppsala kommun stoppa och därför har man nu avsatt 16 miljoner kronor över en tvåårsperiod. Mest pengar går till avhopparverksamhet för unga.

Det är kommunfullmäktige som tidigare i november beslutade att kommunstyrelsen tilldelas åtta miljoner kronor både 2024 och 2025.

Pengarna ska gå till att bekämpa kriminalitet och motverka nyrekrytering.

Trygghetssatsningarna 2024

Det som prioriteras är familjecentraler, fritidssatsningar, en skolsatsning för samhällsplacerade barn och unga samt avhopparverksamhet för unga under 18 år.

Den största delen av pengarna går till just avhopparverksamheten för unga under 18 år. Där läggs 4 600 000 kronor. På familjecentraler läggs 1 600 000 kronor, skolsatsningen kring samhällsprioriterade barn och unga får 3 400 000 kronor per år och fritidssatsningar får 1 750 000 kronor.

Ytterligare 3,3 miljoner kronor

Uppsala kommun har tidigare fått 15 miljoner kronor av Socialstyrelsen för att få bort Gottsundas stämpel som ett särskilt utsatt område. Delar av det stödet tillsammans med andra statsbidrag ska omfördelas till det brottsförebyggande arbetet. De omfördelningarna beräknas ge drygt 3,3 miljoner kronor.

Se mer i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.