Dykare från räddningstjänsten. Foto: Muhaned Aljnahi

Nya siffror: ovanligt många drunkningsfall i länet

Uppdaterad
Publicerad

Fyra personer har fått sätta livet till i Uppsala län, tre bara i juli månad. Bland dem en 12-årig pojke som drunknade på en badplats i Bålsta.

Det visar preliminära siffror från Svenska Livräddningssällskapet. Fyra drunknade hittills i år är en rejäl ökning jämfört med förra året – 2017 omkom en person i Uppsala län i en drunkningsolycka.

I år omkom en medelålders man i sjön Valloxen i Knivsta i juni. I juli skedde tre drunkningsolyckor i länet med dödlig utgång: en äldre dam drunknade i en pool i Enköping, en pojke avled efter att han hittats under vattenytan på en badplats i Bålsta och en man med permobil hamnade i Fyrisån.

”Det är oroväckande”

Läget är detsamma för hela riket. Hittills i år har 97 personer drunknat, jämfört med 66 personer vid samma tid förra året.

– Det är oroväckande. Vi kopplar ihop det med den otroligt varma sommaren. Det är fler som sökt sig till stränderna för att svalka sig. Och med det kommer även fler ”sällanbadare” som inte tagit sig en simtur på länge och det tror vi kan hänga ihop med det höga antalet omkomna i landet, säger Mikael Olausson, områdesansvarig vid Svenska Livräddningssällskapet.

Vad borde göras åt det här?

– Vi för ut tips och råd om att bada aldrig ensam, simma där du bottnar, undvik alkohol osv, men det är också en jätteviktig faktor med livräddare.

”Behövs livräddare på fler stränder”

Även om värmeböljan må ha fått fler att utsätta sig för risken att vistas vid vatten – tycker man från Svenska Livräddningssällskapet också att det vilar ett ansvar på kommuner och andra ansvariga för våra badplatser.

– Vi tycker att vi behöver fler livräddare på våra stränder. Livräddare kan jobba preventivt och vara informationspelare på plats. Där finns stor potential i hela Sverige – även i Uppsala – att öka på den förmågan.

Badsäkerhet

Att bada i sjön eller älven är inte som att bada i bassängen i badhuset. Träna, men gör det säkert.

Bada aldrig ensam – var minst två.

Simma längs med stranden där du bottnar. Blir du trött eller får kramp kan du sätta ner foten och gå in till strandkanten och vila där.

Små barn i vatten ska alltid vara på gripavstånd. Lämna aldrig små barn ensamma i vatten eller under uppsikt av ett ungt barn. Lägg undan läsplatta, mobiltelefon och bok när du har ansvar att övervaka dina barn. Det finns inget utrymme för att vända bort blicken ens ett ögonblick.

Små barn som badar ska ha flytväst och inte uppblåsbara flythjälpmedel.

Drunkning går fort och sker ljudlöst, inte genom plaskande och med rop på hjälp

Gör upp en turordning om vem som passar barnen.

Vid drunkning är direkt återupplivning genom hjärt- och lungräddning avgörande för utgången.

Källa: TT/Svenska Livräddningssällskapet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.