Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Helena Torstensson på Konsument Uppsala berättar i klippet om en ny kategori människor som hör av sig – de som måste sälja sina bostäder för att de inte har råd. Foto: SVT

Nya trenden: Fler sitter i bostadsknipa – ringer skuldrådgivare

Uppdaterad
Publicerad

Trycket på kommunens budget- och skuldrådgivare ökar. Antalet ärenden har gått upp med nästan en tredjedel hittills i år. På senare tid har en ny grupp börjat att höra av sig – personer med alltför höga bostadskostnader.

Vad gör man när abonnemangen sagts upp, gymkortet skrotats och matlådan ersatt utelunchen – och budgeten ändå inte går ihop, på grund av höga boendekostnader?

Ja, allt fler i den den här sitsen lyfter på luren till Konsument Uppsala för att få råd.

Bostad i Uppsala län

Tuffa beslut

– Det vi kan se är att flera människor har fått problem att klara sina boendekostnader. Man kanske måste fatta beslut som innebär stora förändringar, som att sälja och flytta, säger Helena Torstensson, budget- och skuldrådgivare vid Uppsala kommun.

Åt den akuta situationen kan Konsument Uppsala inte göra så mycket.

– Men när man klarat av sin försäljning och vill skapa en ny riktning för sin ekonomi – då är man välkommen att höra av sig till oss, säger Helena Torstensson.

Klippet: Därför sitter boende i en rävsax – och de råden ger Konsument Uppsala.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bostad i Uppsala län

Mer i ämnet