De som jobbar på äldreboenden uppmanas ta vaccinet. Foto: Isabell Höjman/TT

Nya vaccinet ger extra bra skydd mot influensa

Uppdaterad
Publicerad

Årets vaccin mot säsongsinfluensa ska ge ett bättre skydd än det vaccin som använts tidigare eftersom det skyddar mot fyra olika typer av influensa.

Enligt Helena Palmgren, tillförordnad smittskyddsläkare i Region Uppsala, ökar därmed sannolikheten för att vaccinet ska skydda mot de virustyper som cirkulerar i vinter.

Varför har man inte använt det här, bättre vaccinet tidigare?

– Det har varit en kostnadsfråga framför allt. Det här är lite dyrare än det som använts förut mot tre olika typer. Men man bestämde sig för att man ändå skulle upphandla det här i år, för att få en säkrare effekt av vaccinet mot det man tror kan cirkulera bland befolkningen.

De senaste åren har man försökt få fler som jobbar inom vården att vaccinera sig, och även i år gör man en extra informationssatsning som riktar sig mot vårdpersonal:

– Det är viktigt av flera skäl. Dels för att få ett eget skydd förstås, och så är det en patientsäkerhetsfråga. Det finns inget värre än om personal smittar patienter, vilket har hänt vid flera tillfällen.

För personal inom Region Uppsala som har patientkontakt är vaccinet gratis. Det gäller även personal som arbetar med exempelvis städning eller administrativa uppgifter. En viktig grupp som starkt rekommenderas att vaccinera sig, men som inte får vaccinet gratis, är personal inom äldrevården.

– Där är det jätteviktigt att vaccinera sig men vi har sett att det är ganska dåligt. De har ju en annan huvudman och vi jobbar för att det ska bli gratis även för dem.

De som får vaccinet gratis är:

  • Alla som är över 65 år  
  • Kvinnor i senare delen av graviditeten  
  • Diabetiker  
  • Barn med flerfunktionshinder  
  • Vuxna och barn med vissa diagnoser som hjärtsjukdom, lungsjukdom som svår astma och kraftigt nedsatt immunförsvar

Den som vill vaccinera sig får vända sig till en vaccinationsbyrå eller en vårdcentral, och de som inte tillhör en riskgrupp betalar en avgift.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.