Äventyrsgruppen, som de kallar sig, ska ut på en långpaddling i helgen. Foto: Sara Beckman/Biotopia

Nyanlända i äventyr på Fyrisån

Publicerad

Här är gänget som ska paddla från Vattholma till Uppsala under två dygn. Projektet Upplands natur – en väg in i samhället där nyanlända för möta svensk natur går vidare i helgen.

Det var i januari i år som Biotopia beviljades pengar från bland andra Uppsala kommun för att driva projektet. Hittills har man gjort flera utflykter och tanken är att deltagarna, som alla är nyanlända från Syrien eller Afghanistan, via naturupplevelser ska få en större förståelse för Sverige och det svenska samhället.

En av deltagarna är Ali Safari, 19, från Afghanistan.

– Vi ska tälta och grilla lite. Förhoppningsvis lagar vi lite afghansk mat med potatis och mycket kryddor, säger han.

Ali Safari. Foto: Privat

Stora skillnader mot Afghanistan

De nyanlända får lära sig om svensk kultur och framförallt natur och devisen är att häftiga äventyr kan göras på väldigt nära håll i just svensk natur. Under våren har gruppen bland annat paddlat kanot och lärt sig mer om blommor.

– Svensk natur, kultur och människorna är väldigt bra. Den största skillnaden mot mitt hemland är att här finns frihet och att människor ofta läser böcker och lär sig saker. Det händer aldrig hemma, säger Ali Safari.

Här är samma grupp vid en tidigare paddling i våras. Foto: Sara Beckman/Biotopia

Vid sidan om kanotpaddlandet läser han motsvarande nionde klass på Jällagymnasiet och vill bli snickare så småningom.

– Men att få vara med mina vänner i naturen är bra för mig. Det betyder mest, säger Ali Safari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.