Nyfött barn fick för sen vård – avled på Akademiska

Publicerad

Ett barn som inte mådde bra vid förlossningen fick vänta 90 minuter innan åtgärder sattes in. Barnet avled och nu får Akademiska sjukhuset kritik.

Mamman, som var en frisk förstföderska, förlöstes med sugklocka. När barnet kom ut hade det låg syressättning och togs till neonatalens intensivvårdsavdelning.

Men först 90 minuter efter födseln sattes åtgärder in. Det visade sig att barnet hade problem med blodet och dålig blodcirkulation. Flera organ påverkades och barnen avled.

Kunde fått bättre stöd

Enligt en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) tyckte föräldrarna att de inte hade fått veta orsaken till barnets död. De menar också att de inte har fått tillräckligt med stöd för att bearbeta händelsen. IVO anser att föräldrarna har informerats, utifrån de journalanteckningar som förts. Däremot anser myndigheten att omhändertagandet av de anhöriga kan förbättras genom till exempel psykologisk expertis.

IVO är kritiska till att vården av barnet fördröjdes och menar att händelsen uppfyller alla krav för en lex Maria-anmälan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer