Vitryggig hackspett. Foto: Nordens Ark/TT

Nysatsning för utrotningshotad hackspett

Publicerad

Nu ska den utrotningshotade vitryggiga hackspetten få bättre förutsättningar att återetablera sig. Svenska myndigheter ska skapa fem områden av lövskog där hackspetten kan hitta föda och fortplanta sig. Men satsningen är för liten menar Naturskyddsföreningen.

I ett hägn på Skansen låter de sig filmas. Ett av Sveriges mest utrotningshotade djur, den vitryggiga hackspetten. Den här dagen drog de till sig ett särskilt stort intresse då Sveriges naturvårdande myndigheter och intresseorganisationer hade samlats i Stockholm för att dra upp riktlinjerna för hur stammen ska få en bättre etablering och utveckling i Sverige.

Fem fokustrakter inrättas

Åtgärdsprogrammet ska gälla i fyra år och arbetet ska i första hand koncentreras till fem så kallade fokustrakter: Forsmark, runt Dalälven, Fagersta, runt Klarälven och ett område på gränsen mellan Värmland och Dalsland.

– Målsättningen är att få till tio häckande par i Sverige  under de här åren och ordna riktigt fina områden som är så pass stora att det bär häckande par av vitryggig hackspett, säger Jan Bengtsson, naturvårdsspecialist vid Skogsstyrelsen.

Akut hotad

Den vitryggiga hackspetten är rödlistad som akut hotad och endast några få exemplar finns i vilt tillstånd i Sverige. Den behöver stora sammanhängande områden av lövskog. Men just lövskog är en bristvara i Sverige idag.

– Det som är kritiskt för vitryggiga hackspetten är att den behöver mycket mat på vintern och det kan den hitta i döda lövträd, säger Kristoffer Stighäll, projektledare för projekt vitryggig hackspett vid Naturskyddsföreningen.

– Vi är jättebra på att bedriva skogsbruk med tall och gran, men inte lika bra på björk och asp, säger Maria Forslund, naturvårdshandläggare på länsstyrelsen i Uppsala och koordinator för hotade arter.

Satsningen för liten

Men satsningen får också kritik för att vara alltför liten. Hackspetten är mer utbredd i Finland och Naturskyddsföreningen vill få en naturlig spridning, framför längst norrlandskusten.

– Vi skulle behöva till exempel fler naturreservat längst norrlandskusten för att ta tillvara de nya fåglarna som kommer in från Finland, säger Kristoffer Stighäll.

Skogsstyrelsen menar dock att det finns andra pengar till fler åtgärder.

– Vi har ordinarie medel och det finns inget som hindrar att vi kan satsa de längst norrlandskusten. Inte minst på att satsa på rådgivning och information till markägare, säger Jan Bengtsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer