Karin Lindström, naturvägledare på Biotopia tycker att akvariet är ett bra sätt att visa Fyrisåns mångfald. Foto: SVT

Så ser det ut under Fyrisåns yta

Uppdaterad
Publicerad

Fiskarna i Fyrisån har nu börjat sin vandring upp längst ån. Och för att uppmärksamma fiskarna i ån har Biotopia invigt ett 3.000 liter stort akvarium.

Det kan vara svårt att se fiskarna i Fyrisåns grumliga vatten. Men inne i Biotopia är vattnet klarare, och där går det enklare att se fiskarna som finns i det nyinvigda akvariumet.

– Det här är ju ett väldigt bra sätt att visa vad som finns i Fyrisån. Det är ju säkert många som gått förbi Fyrisån, men man kan ju inte titta ner i vattnet så man vet ju inte vilka fiskar som bor där. Det finns en hel del fiskarter och kryp som vi gärna vill visa upp så folk lär känna dem lite bättre, säger Karin Lindström, naturvägledare på Biotopia i Uppsala.

”Behövs flera insatser”

I Fyrisån lever ett tjugotal olika fiskar, däribland Upplands landskapsfisk asp. I nuläget finns det däremot bara abborre och stensimpa i akvariet, men så småningom hoppas Biotopia ha ett tiotal olika fisksorter.

– Vi vill hemskt gärna att folk värnar om Fyrisån som miljö. Det finns många arter som bor där och som man behöver ta hand om. Nu jobbar man mycket med att förbättra vandringsvägar för fisk, och det behövs att vi gör insatser för djuren och växterna som lever i ån, säger Karin Lindström.

Se hela inslaget om vad som döljer sig i Fyrisån på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.