Snickarlärlingen Hani Abowarrad jobbar med radonsaneringen på Uppsala slott, där en hel del handlar om golvåtgärder. Foto: SVT

Nya krafttag för att få ner radonnivåerna på slottet

Uppdaterad
Publicerad

Problemen med Uppsala slotts radon har funnits länge. Nu gör Statens fastighetsverk ett nytt försök att få ner nivåerna, samtidigt som riskerna med att utsättas för radon under arbetstid tonas ner.

Golv bryts upp, nya rör läggs ner och ventilationen förstärks mellan golv, under golv och runt Uppsala slott. Det och mycket annat görs nu för att bli kvitt  förhöjda radonvärden som bland annat drabbat är personalen vid Fredens hus

– Jag undrar varför det här inte skedde när vi flyttade in i slottet 2012, säger Jesper Magnusson, verksamhetschef vid Fredens hus.

En lång radonhistoria

Radon och Uppsala slott har en lång historia tillsammans. Redan 1995 uppmättes förhöjda värden, enligt undersökningar som SVT har tagit del av genom att begära ut handlingar från Statens fastighetsverk. 25 år tillbaka i tiden går det att spåra information om höga radonvärden, som myndigheten vetat om, försökt att få bukt med, men inte lyckats. Statens fastighetsverk har erkänt att man brustit i att informera om radonläget.

Jesper Magnusson, verksamhetsansvarig vid Fredens hus. Foto: SVT

Överläkare Martin Tondel vid Akademiska sjukhuset, som forskar på radonets påverkan på människor, förstår oron på slottet och medger att det finns en förhöjd risk att vistas här, men skulle själv inte vara orolig.

– Risken för att drabbas är förhållandevis liten, så själv skulle jag inte ha varit orolig om jag jobbat i tio år i slottet i lokaler med förhöjda värden.

– Samtidigt vill jag betona att det är viktigt att radonvärdena nu sänks till där de ska ligga.

Kan orsaka lungcancer

Martin Tondel är överläkare vid Akademiska sjukhuset och jobbar på avdelningen för arbets- och miljömedicin. Foto: SVT

Radon kan orsaka lungcancer, men av de 3 500 fall som forskningen räknar med varje år så står icke rökare med radon i bostaden för 50 fall. I förhållande till hela befolkningen är det en liten del, enligt Martin Tondel. Han menar också att det är skillnad på husradon och radon vi utsätts på under jobbtid. Husradonet är farligare eftersom vi vistas mer tid hemma.

 Men om det är lugnande besked är upp till var och en, betonar Martin Tondel.

– Man kan inte säga till någon annan att du ska inte vara orolig, säger Martin Tondel.

– Förhoppningsvis tillhör vi dem som inte får följdkomplikationer till följd av radonet, men det är inget vi kan veta något om i dag, säger Jesper Magnusson.

Om drygt en månad räknar Statens fastighetsverk med att lokalarna ska vara färdigsanerade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.