Nytt material ska ge snyggare och starkare tandproteser

Publicerad

Forskare vid Uppsala Universitet har tagit fram ett nytt material av glaskeramer. Det nya materialet är dubbelt så starkt som hittills existerande material för framtänder. Det är dessutom transparent vilket gör det särskilt lämpat för att anpassa färgen till befintliga tänder.

I dag får tandläkarna välja mellan olika material för olika endamål. För tänder längre bak i gommen, tuggtänderna, använder man förstärkta proteser. Ganska fula, men funktionella och håller i många år. För framtänderna däremot är det oftast viktigt med det estetiska och då får man kompromissa med materialets styrka.

– Har man en patient som sköter sina tänder så kan protesen hålla i tio år. Så mellan 80% och 90% håller såpass länge, säger Johan Segerström övertandläkare på Oral Protetik.

Dubbelt så starkt

Forskarna bakom det nya materialet påstår att det är dubbel så starkt som hittills existerande material på marknaden. Det är dessutom transparent, vilket gör att det är enklare att matcha protesens färg med de befintliga tänderna.

-  Vi har tagit fram världens starkaste och mest estetiska material  som dessutom innehåller bara biokompatibla och väl dokumentärade ämnen. Det innebär att man kan få ett starkare och estetiskt material även för framtänder, säger Håkan Engqvist professor vid Uppsala Universitet och en av forskarna bakom uppfinningen. 

Billigare tandvård

Forskarna hoppas att det nya materialet kommer att ge patienterna bättre och billigare tandvård i förlängningen.

– Materialet öppnar möjligheter för bättre och billigare tandvård eftersom patienterna får starkare tänder och slipper besöka sin tandläkare lika ofta, säger Wei Xia en av forskarna bakom uppfinningen.

– Vi lever längre i dag. Det är mer slitet i munnen så kan vi då ersätta förlorat tandsubstans på ett ännu bättre sätt så är det välkommet, säger Johan Segerström.

Foto: TT

Det nya materialet är särskilt väl lämpat för tandproteser men forskarna kan se andra användningsområden.

– Det kan användas för skyddshjälmar, för skottsäkra rutor och varför inte för smartphones vars glas alltid går sönder, undrar Håkan Engqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.