Regeringen har gett Myndigheten för delaktighet i uppdrag att ta fram och sprida stödmaterial som ska hjälpa till att skydda barn och unga med funktionsnedsättning från att dras in i kriminalitet. Materialet ska både stötta yrkesverksamma som möter barn och unga, och riktas direkt till de utsatta som riskerar att hamna i kriminella miljöer.
Låg kunskap inom ämnet
I dag arbetar kommuner olika med frågan men generellt är kunskapen låg kring hur man ska hjälpa unga med olika diagnoser.
Socialtjänst, polis och skolor har behov av att öka kunskapen om hur de ska bemöta och agera gentemot barn och unga för att förebygga att de dras in i kriminalitet samt för att stötta dem som redan är involverade att lämna en kriminell livsstil.
Varför riktar sig stödet enbart mot barn och unga med NPF-diagnoser?
– De kriminella nätverken sätter särskilt klorna i de barn som ej har förutsättningar att kunna freda sig då de saknar impulskontroll och konsekvenstänk. De kan ha saknat en gemenskap och luras till att tro att de har det, säger socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall.
Om det är ett så stort problem borde inte det här stödet ha kommit tidigare?
– Det har blivit allt vanligare den senaste tiden, att det är den målgruppen blir särskilt utsatt. Det visar och bekräftar en rapport och det är därför vi väljer att agera nu, säger Camilla Waltersson Grönvall.
Myndigheten för delaktighet får en miljon kronor för att utföra uppgiften och den ska senast den 30 april 2026 lämna en redovisning av hur de ska genomföra uppdraget.