Klas Bergström (M): ”Jag beklagar att jag inte har lyckats övertyga fler”

Uppdaterad
Publicerad

Det politiska läget i Knivsta har varit osäkert efter valet. Inget tydligt alternativ har funnits och under flera veckor har förhandlingar mellan partierna pågått. Men nu ger kommunstyrelsens avgående ordförande Klas Bergström (M) besked om att han förbereder sig på att gå i opposition.

I tidigare intervjuer med SVT Nyheter Uppsala har Klas Bergström (M) varit förtegen om vilka förhandlingar och diskussioner som förts mellan partierna i kommunen. Men under söndagen lyfte han på locket och meddelade att han ger upp försöken att bilda en konstellation med Moderaterna i spetsen.

Istället förbereder han sig på att hamna i opposition.

– Mycket talar nu för att Moderaterna inte kommer att ingå styret för den kommande mandatperioden, skriver Klas Bergström (M) på sin blogg.

Nya samarbeten i kommunen

Han skriver också att en ny konstellation mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna håller på att ta form i Knivsta.

– Helt klart är att svaren från de fem uppräknade partierna förmodligen varierar ganska kraftigt, skriver han.

Med den konstellationen är något som tillbakavisas av Socialdemokraternas Peter Evansson.

– Jag har inte suttit i några möten i den konstellation som Klas Bergström beskriver, vad han har fått det ifrån det vet jag inte, säger Peter Evansson (S) till SVT Uppsala.

Ingen snabb lösning

Han beskriver ett låst läge mellan partierna och tror inte på någon snabb lösning.

På onsdag är det kommunfullmäktige i Knivsta, men det är inte troligt att något nytt förslag på styre finns redan då.

– Nej, det är det inte. Men den 12 november måste det finnas ett budgetförslag att presentera. Jag tror det finns möjlighet till det i alla fall, säger Peter Evansson (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.