Avverkningen i skogen kan slå rekord 2017. Höga priser har givit flera toppår i rad. Foto: SVT

Bra betalt får skogsägarna att hugga

Publicerad

Det har avverkats rekordmycket skog de senaste åren i Uppland. Höga virkespriser gör att många skogsägare tar chansen att avverka.

Skogsägaren Yngve Melin håller på att avverka några hektar norr om Morgongåva. Den 110-åriga skogen var klar för avverkning – men det höga virkespriset påverkade också.

Yngve Melin Foto: SVT

– Ja visst, priset påverkar ju, men i det här beståndet var det inte det som avgjorde. Här var granen hög tid att ta, säger Yngve Melin.

Kan bli rekord

De senaste åren har varit rekordår för skogsbruket i Uppsala län. Det har de senaste åren anmälts över 7.000 hektar för avverkning. Fjolårets siffror till och med november pekar på ytterligare ett toppår, kanske till och med rekord.

– Det har varit högt tryck i skogen i södra Sverige under 2017. Däremot har det minskat något i norra Sverige. Den trenden ser jag, säger Surendra Joshi, statistiker på Skogsstyrelsen.

Erik Torssander Foto: SVT

Vintertid går maskinerna för fullt i skogen. Och de goda tiderna kommer att fortsätta även i år tror Erik Torssander, skogsinspektör på skogsbolaget Mellanskog.

– Ja, det är på gång. Hur mycket det kommer att avverkas är svårt att säga, men det går lite uppåt skulle jag tippa, säger han.

Naturvärden i fara?

När avverkningstakten är hög finns en stor oro hos naturvårdsorganisationerna att även biologiskt värdefulla skogar stryker med. Skogsstyrelsen inventerar inte alla anmälda avverkningar utan litar på att bolagen själva hittar och sparar fin natur. Men det missas emellanåt.

Yngve Melin har inga höga naturvärden i sin skog och tror inte att det är så stor risk att även fina skogar huggs ner.

– Det tror jag inte, det får vi i alla fall hoppas, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.