Beslutet innebär att Älvkarleby kommun får en reservvattentäkt och att Gävle kommun får en ny vattentäkt, som lägger grunden för utbyggnad av områdena Furuvik och Bomusområdet.
Och det var en påtagligt nöjd Ingalil Tegelberg (S), ordförande Älvkarleby vatten som SVT Nyheter träffade på kommunfullmäktige på måndagskvällen.
– På Gävle kommunfullmäktige tog man beslutet enhälligt, man sa att det var det viktigaste som klubbades under kvällen, säger Ingalill Tegelberg.
Investering på tre miljoner kronor
För Älvkarleby kommun innebär vattenverket investeringar på cirka tre miljoner kronor i nya vattenledningar. Gävle kommun tar hela investeringskostnaden för vattenverket, som ska ta upp vatten från den nya täkten i Mon.
Älvkarlebys befintliga vattenverk, Marma, Kronsågen och Sand är kopplade till samma vattenmagasin, vilket gör att en förorening skulle kunna slå ut dricksvattnet. Nu får kommunen tillgång till en ny täkt, och dessutom ett nytt vatten. Gävle kommun investerar i ny avhärdning, vilket gör att problemen som det kalkrika vattnet för med sig får en lösning.
– Det här är en win win-lösning för båda kommunerna, säger Ingalil Tegelberg.
– Det här är en stor satsning och en stor investering, men det är nödvändigt för att vi ska kunna uppnå en säker och robust vattenförsörjning och möjliggöra tillväxt i regionen. Att vi, precis som vattnet, kan vara gränsöverskridande för att hitta en hållbar lösning känns extra bra, säger Ola Nilsson, ordförande Gävle Vatten i ett pressmeddelande.
Enligt Marie Larsson (S), kommunalråd i Älvkarleby kommun, kommer investeringen i ett nytt vattenverk inte innebära ett dyrare vatten för kommuninvånarna.
– Att Gävle får chans att växa är bra för Älvkarleby, säger hon.
2023 ska det nya vattenverket stå klart.