Snart kan du skriva ut 3D-medicin hemma. Hör Christel Bergström, docent i galenisk farmaci vid Uppsala universitet. Foto: SVT

Snart kan du skriva ut 3D-medicin hemma

Uppdaterad
Publicerad

Vid Biomedicinskt centrum i Uppsala har forskare utvecklat en 3D-skrivare som kan tillverka läkemedel. Den nya tekniken gör det möjligt att individanpassa storlek, dos och smak på tabletterna.

Tänk dig att i framtiden kunna skriva ut din egen medicin hemma. Det är något som en forskargrupp vid Biomedicinskt centrum i Uppsala försöker lösa med hjälp av en 3D-skrivare. Allt sker i ett samarbete mellan Akademiska sjukhuset och Uppsala universitet.

I just det här projektet ligger fokus på att kunna tillverka medicin till svårt sjuka barn.

Individanpassad dosering

Idag framställs majoriteten av all medicin utifrån en större målgrupp med en doseringstorlek som oftast passar en vuxen person, något som kan orsaka problem när man ska ge yngre barn medicin.

– Att dosanpassa en medicin är intressant ur ett barns perspektiv då barn behöver läkemedel i lägre dos än vuxna, säger Christel Bergström, docent i galenisk farmaci, vid Institutionen för farmaci vid Uppsala universitet.

3D-skrivaren ska förenkla och säkerhetsställa att en person får rätt dos av en specifik medicin utan att först behöva dela eller krossa den.

– Med hjälp av 3D-skrivaren kan man istället skriva ut tabletter som har exakt den dos som barnet behöver oavsett ålder.

Ska kunna skriva ut medicin hemma

Förhoppningarna med projektet, vilket också är en av utmaningarna, är att i framtiden kunna låta sjukhus, apotek och privatpersoner ha tillgång till en egen 3D-skrivare.

– Det finns alltid en teknologisk överföringsproblematik i detta, något som vi arbetar mycket med: hur gör vi det säkert när vi  lanserar skrivaren till kliniker? Men hur ser vi också till att det är säkert när vi flyttar hem skrivaren till vårdnadshavarna till de sjuka barnen?

Det finns alltså en möjlighet att i framtiden kunna skriva ut sin egen medicin hemma?

– Vi ser det som att du har en kaffemaskin där du kan göra 5-6 olika typer av kaffe i ditt hem. På samma sätt kan du ha en maskin som är ungefär lika stor som den – men som istället gör ditt läkemedel.

– Väl i hemmet ska 3D-skrivaren vara rätt programmerad, det är inget som man själv ska göra. Inför varje gång som man ska tillverka läkemedel i hemmet så kan man tänka sig att man använder den teknik som liknar en bankdosa och ett ID som dubbelkopplar så att det blir en säker utskrift av läkemedlet, säger Christel Bergström.

Ska underlätta vardagen för sjuka barn

Målet är att samtliga patienter ska få en enklare, säkrare och effektivare läkemedelsbehandling.

– Vi ser att det är väldigt synd om de sjuka barnen som inte får en optimal terapi. Men det är även så att sjuka barn har vårdnadshavare och kanske syskon som också blir drabbade för att de eventuellt blir hospitaliserade för att få sina läkemedel för att själva läkemedelshanteringen är svår att göra hemma.

Kan lanseras om fem år

I dagsläget hoppas man kunna göra den första lanseringen av 3D-skrivaren till universitetsjukhusen om cirka fem år.

– Att sedan flytta tekniken till landsortssjukhusen och till hemmen kan ta upp till tio år, säger Christel Bergström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.